Alle små bidrag teller
Skrevet av Sara
I mars satte bærekraftspilotene ved Universitetet i Bergen i gang en fantastisk konkurranse for studentene, hvor målet var å redusere sitt klimautslipp i løpet av fire uker ved å bevisstgjøre hverdagsvaner. Konkurransen var spesielt fantastisk fordi den vektla positive tilbakemeldinger på handlinger der man senker sine utslipp, i stedet for å rette pekefinger alle steder man etterlater seg et avtrykk. Det var ikke noe tvil, Om i Morgen måtte stille som et lag!
Litt bakgrunnsinfo om konkurransen
Klimakonkurransen er et mesterskap utviklet av Ducky og Fremtiden i våre hender og handler om å kutte CO₂-e. På den digitale plattformen til Ducky registreres hvilke miljøvennlige aktiviteter som gjøres hver dag, som kortere dusjer, redusering av matsvinn og reising med kollektivt. For hver lille aktivitet regner nettsiden ut hvor mye CO₂-e man har spart. Man får også tips til hva slags klimakutt man kan gjøre og hvilken effekt det gir.
Informasjon er hentet fra bærekraftspilotene, lær mer om dem og konkurransen på UiBs nettsider.
Hva er CO₂-e?
- CO₂-ekvivalent er en enhet som benyttes i klimagassregnskap
- tilsvarer effekten en gitt mengde CO₂ har på global oppvarming over en gitt periode
Konkurransen er i gang
Et av målene til bærekraftspilotene er å skape ringvirkninger, noe jeg, Sara, virkelig tror de har traff på. Første dagen av konkurransen deltok jeg på kick-off. Da jeg kom hjem, fortalte jeg samboerne mine om hvor jeg hadde vært og hvorfor jeg hadde vært der. Jeg satt i sofaen med laptopen på fanget mens jeg forklarte hva konkurransen gikk ut på. «Har du det oppe nå? Kan jeg se?» sa hun ene og krøp opp i sofaen ved siden av meg. Plutselig hadde hele kollektivet gått igjennom alle aktivitetene som faktisk kan gjøre en forskjell, og blitt enige om at «shit, det der er jo egentlig ikke så vanskelig». Den store forskjellen ligger jo i å faktisk være klar over disse tingene.
Jeg ble jo også veldig ivrig, jeg hadde jo nettopp fått masse engasjement og inspirasjon på kick-off. Deres nysgjerrighet var som å skru på krana, og jeg fikk grønt lys til spy ut alle de kule faktaene jeg nettopp hadde lært. «Visste dere at det brukes omtrent 250 CO₂-ekvivalenter å fly tur-retur Oslo-Trondheim, men bare fem ekvivalenter å ta toget tur-retur samme vei?» «Og vet dere at man sparer ca. 600 CO₂-ekvivalenter ved å sortere alt søppelet sitt i løpet av et år? Det tilsvarer jo fire flyturer, bare ved å kaste søppelet i riktig beholder!». Mulig min bærekraftspregede personlighet blir i overkant begeistret over slike fakta, men jeg kan faktisk bekrefte at samboerne mine også satt med store øyne og ble betenkte i et øyeblikk.
“Denne gangen må vi faktisk KUN lage vegetarmat når vi er på hytta, for jeg har en konkurranse å vinne!”
- Sara på påskeferie med familien
Så kom påsken, og de aller fleste reiser hjem til familie eller på påsketur på hytta. Noen dager før jeg skulle hjem, med toget så klart, snakket jeg i telefonen med mamma. «Jeg må be dere om en tjeneste. Jeg vet jeg pleier å være litt fleksibel på vegetarkosten når jeg er hjemme hos dere, men denne gangen må vi faktisk lage kun vegetarmiddag når vi er på hytta, for jeg har en konkurranse å vinne». Mamma er verdens mest medgjørlige menneske så det var ikke noe problem. Vips så hadde jeg redusert CO₂ utslippet til tre personer ekstra!
Da vi kom opp på hytta måtte jeg jo forklare familien hva vi holdt på med, og igjen ble det et samlingspunkt rundt laptopen hvor alle fikk opplæring i hvor mye de kunne spare bare ved å gjøre bitte små tiltak i hverdagen. Ekstra gøy er det å kunne vise effekten av det, og plattformen Ducky har en fantastisk funksjon på dette punktet som sammenligner spart utslipp med gjenkjennelige aktiviteter. Begeistringen ble stor når jeg kunne vise til at bare de 128 påmeldte studentene hadde spart 17 500 CO₂-ekvivalenter på 14 dager, og at det tilsvarte hele 125 000 kWh! Det er like mye strøm som en vindmølle produserer på 6 dager, og nok strøm til å drive en husstand i 2242 dager (Litt over 6 år). Når det gjaldt noe så håndfast som strøm, ble vi nysgjerrige på hvor mye dette tilsvarte i penger spart. Strømprisen den dagen lå på 57 øre per kWh. Det betydde at de deltagende studentene på en måte hadde spart inn 71 250 kr. Min personlige besparelse var da energi verdt 980 kr. Dette kun på 14 dager, og med en andel studenter mindre enn 0,01 prosent av den totale studentmassen på UiB.
Myten sier at det trengs 21 dager for å endre en vane. I løpet av disse fire ukene har jeg hele tiden hatt i bakhodet at jeg må finne en søppeldunk som resirkulerer, jeg må skru av alt unødvendig lys og redusere mest mulig energi, både ved dusjing, vasking og matlaging. Jeg har funnet ut at det er utrolig lett å spise og handle mer bærekraftig. Mot slutten av konkurransen ble mange av disse små valgene ikke lenger et aktivt valg, men en ubevisst handling.
Nå som konkurransen over, sitter jeg igjen med store inntrykk og mange positive opplevelser. De erfaringene og observasjonene jeg har gjort gjennom disse fire ukene, burde alle oppleve, og etter min mening fortjener prosjektet mye mer oppmerksomhet.
Bærekraftspilotene gjorde en veldig god jobb med å motivere alle med flotte premier for deltakelse, men for meg var den største motivasjonen å se at mine små handlinger faktisk har en betydning i det store bilde, og at alle små bidrag gjør totalpotten stor.
- Sara Walstad