Varmere, Våtere, Villere

Skrevet av Tekla

Jeg skal ta deg med på en liten reise. Det er fredag, kalenderen viser 15.mars og klokken er i ferd med å bikke 17. Du går over dørstokken på Kulturhuset, plassert i hjertet av Bergen sentrum. Videre tar beina dine deg opp trappene til tredje etasje, til et lokale myldrende av unge medstudenter. Ved baren kjøper du deg noe kullsyreholdig, mens salens summing dempes. I mikrofonen lyder det: «Velkommen til Varmere Våtere Villeres studentvorspiel!». 


Klimafestivalens Studentvorspiel 2024

Panelsamtale mellom nåværende og tidligere studenter med Om i Morgens Marie i midten.

Akkurat dette opplevde de nær 100 studentene som møtte opp på klimafestivalens fullbookede studentarrangement. Arrangementer var gratis, og alle som sikret seg inngang fikk billetter videre på festivalen.

Varmere Våtere Villere varte i år fra 13.-16. mars. Festivalen åpner en sosial arena for alle som engasjerer seg i klimadebatten. Studenter er velkomne til å delta på hele arrangementet. Her utveksles ideer og kunnskap om klima knyttet til psykologi, næringsliv, journalistikk, økonomi og naturvitenskap over en lav sko. Tematikkene ble belyst over ulike nivåer, både lokalt, nasjonalt og globalt. Omfanget tydeliggjør at alles stemmer er velkomne bidragsytere i dialogen, og at variasjon av bakgrunn og interesser medfører verdifulle nyanser. Møteplasser der man får innspill fra disipliner utenfor sitt eget skaper grunnlag for samarbeid, noe som er en forutsetning for å nå klimamålene, for eksempel. 

Selv studerer jeg medier og kommunikasjon ved UiB. Som representant for Om i Morgen fikk jeg delta i planleggingen av studentarrangementet, i samarbeid med Nora Bemanian fra UiBs klimapiloter, og Fredrik Haijan, som er UiB-studentambassadør.

Nora og Fredrik kickstartet vorspielet ved å lede en inspirerende panelsamtale mellom nåværende og tidligere studenter. Det overordnede spørsmålet var «Hvor kan engasjementet føre oss?». Klimautfordringene er store og omfattende, og som student kan man føle seg maktesløs og apatisk i forhold – jeg har kjent på det selv. Derfor var det skikkelig inspirerende å høre fortellingene om hvordan det er mulig å ta grep fra posisjonen man er i. Det finnes faktisk ikke noen fasit! 

Panelsamtale mellom nåværende og tidligere studenter med Marie i midten.

Om i Morgens daglige leder Marie Jacobsen stilte opp med erfaringer rundt arbeidet i stiftelsen, som hun kombinerer med studiet i sammenlignende politikk ved UiB.

«Vi er opptatt av kunnskapsdeling for å oppnå handlingskompetanse og fremme en løsningsorientert tilnærming. Vårt mål er at dette bidrar til at hver enkelt ser seg selv som en del av et større bilde.»

- Marie Jacobsen om stiftelsen

Marie ble akkompagnert av to andre samtaledeltakere. Linnea Wilmot åpnet bruktbutikken VITTI Vintage ved siden av biologistudiet. Are Bergerud er arkitekt i Studio AOB, som prioriterer naturlige materialer når de blant annet bygger kule ting til festivaler. Tusen takk til dere for oppløftende og tankevekkende inputs!

“Middag med Godfrey”

Underveis serverte «Middag med Godfrey» vegetarisk tamilsk mat, som definitivt falt i smak. Kirsebæret på kremen var overraskelseskonserten, der stjerneskudd og klimaforkjemper Bo Milli fylte lokalet med stemningsfulle toner.

Dina Storvik avholdt så Bergens letteste klimaquiz. I tillegg til å utfordre kunnskapsmessig, fikk vi også prøvd oss som moralpoliti. Du kan gjøre samme vurdering selv, akkurat nå. Er det innafor å la vannet renne mens du såper deg inn i dusjen? Er OK å fly mer enn én gang i året?

Studentene fikk prøve seg som moralpoliti.


Samarbeidet med Varmere Våtere Villere samsvarer godt med Om i Morgens visjon, som innebærer nettopp det å skape omgivelser som inviterer til diskusjon og forening på kryss og tvers av fagfelt. Det er ikke overraskende at det er så mange engasjerte hoder blant oss studenter, men det er spesielt gøy å se en så stor gjeng samlet! Vi er på vei i riktig retning når så mange ønsker å bruke fritiden sin til å vie oppmerksomheten mot klimautfordringene. 

«Man skal ikke undervurdere ringvirkningene som oppstår når man skaper noe som er gøy og givende, og samtidig bærekraftig. Det trenger ikke være en tung prosess der man blir nødt til å omstille hele livet sitt på en dag, for det går ikke.»

- Linnea Wilmot 

Jeg konkluderer med at initiativet ble en stor suksess! 

- Tekla

Forrige
Forrige

Fra ny i byen til konferanseleder

Neste
Neste

Alle små bidrag teller