Heltene bak stiftelsen: Maja
Om i Morgen presenterer heltene bak stiftelsen. Neste morgendager ut er Maja Villanger!
Mitt navn er Maja, jeg 22 år og kommer fra Sotra utenfor Bergen. Jeg studerer havteknologi ved Universitetet i Bergen. Der fordyper jeg meg i akustikk, hvor vi ser på spredning av lyd i vann og hvordan vi kan bruke dette i ny teknologi. På fritiden er jeg glad i å gå på tur både i fjellet, ved havet og i bygater. Jeg har alltid vært glad i å gå på tur og spesielt i å oppdage nye steder. Nye steder trenger ikke å bety masse planlegging og lang reise, men kan heller være en ny sti jeg ikke har testet før. Jeg er også veldig glad i å lage mat og jeg synes er kjekt er å teste ut nye oppskrifter og videreutvikle oppskrifter jeg har prøvd før.
Jeg er med i Om i Morgen fordi det både er noe sosialt utenfor studiene og fordi stiftelsen jobber med temaer jeg synes er veldig spennende og viktig. Stiftelsen er et sted hvor man sammen som et team både får være med å bidra til å formidle kunnskap og selv å lære mer om utfordringene vi står ovenfor. Jeg er frivillig i stiftelsen og startet som en del av de arrangementsansvarlige. Jeg er fremdeles en del av denne gruppen, men som frivillig i stiftelsen hjelper jeg til der det trengs.
Jeg hørte første gang om stiftelsen fra geofaglæreren min på videregående. Hun var også foreleser ved Geofysisk institutt ved UiB og slik hadde hun hørt om klimakonferansen “Vi må snakke om i morgen”. Etter videregående fulgte jeg Om i Morgen på Instagram mens jeg studerte i Tromsø. Når jeg flyttet tilbake til Bergen deltok jeg på konferansen som tilskuer og ble med som frivillig kort tid etter.
Tre spørsmål om bærekraft
Hva var ditt første møte med klimakrisen?
Et av de første møtene mine med klimakrisen som jeg husker godt er fra sommeren 2020 da jeg og familien dro til Svalbard for å se hvor foreldrene mine hadde studert. Samme kveld som vi kom til øygruppen ønsket vi å oppleve midnattssolen, da var det 20 grader, sol og vi badet like før midnatt. Foreldrene mine som har opplevd sommer i Longyearbyen for mange år siden, hadde aldri opplevd slik varme der. Dette kunne metrologiske data bekrefte, for de samme dagene som vi var der ble en 41 år gammel varmerekord slått.
Hva er ditt nr 1 tips for en mer bærekraftig hverdag?
Mitt beste tips for en mer bærekraftig hverdag er å planlegge måltid, gjerne plantebaserte, slik at man unngår å kaste mat. Dette er positivt både for økonomien din og planeten vi lever på.
Hva inspirerer deg til å jobbe med bærekraft?
Inspirasjonen min for å jobbe med bærekraft kommer av interessen min for havet og planeten vi bor på. Kretsløpene og systemene som driver livet på jorden er komplekse og dette synes jeg er fascinerende. Disse systemene påvirkes av klimaendringene. Jeg ønsker derfor å lære mer om hvordan vi kan utvikle samfunnet vårt for å redusere påvirkningen vår og bruke denne kunnskapen til å gjøre en forskjell. Jeg er i den tro at hvis vi alle gjør en liten innsats kan det gi store resultater.