Hvordan finne retning gjennom frivillig engasjement?

Etter 5 år, 4 konferanser, 3 bedriftskvelder, 2 år som kreativ leder og 1 rebrand i stiftelsen, takker jeg for meg ved å dele min erfaring, noen høydepunkter og hvordan både jeg og stiftelsen etterhvert fant retning.

Da jeg ble med i Om i Morgen var jeg nyutdannet uten en tydelig retning, en følelse du kanskje kjenner igjen? Jeg hadde studert digitale medier og lært litt om mye - webutvikling, formidling, design, filmproduksjon - men var uten spisset kompetanse. Jeg visste bare én ting sikkert: Jeg ville bruke og videreutvikle ferdighetene mine i praksis for noe jeg virkelig kunne stå bak og tro på.

På dette tidspunktet var Om i Morgen en ung stiftelse med stort potensial, drevet av engasjerte studenter som ønsket å videreføre suksessen fra den første klimakonferansen “Vi må snakke om i morgen. De trengte flere frivillige, og etter et hyggelig digitalt intervju, på grunn av pandemien, ble jeg en del av teamet. Kort tid senere ble jeg spurt om å lede det visuelle teamet – en utfordring jeg nå er vanvittig glad jeg sa ja til!

Høydepunkt: Å arrangere klima- og energikonferanser med denne gjengen. Her etter VMSOiM23: Net Zero.

Engasjement uten klar retning
Vi jobbet med konferansen og flere andre formidlingsprosjekter, men én ting ble tydelig: Ingen av oss kunne egentlig forklare med én setning hva Stiftelsen Om i Morgen var, eller hva vi prøvde å bygge. Engasjementet var der, innsatsen og viljen var der, men uten en rød tråd ble det vanskelig å vokse og nå ut.

Slik som jeg, manglet stiftelsen tydelig retning. Vi manglet strategi, felles forståelse og helhetlig merkevare. En felles grunnmur som alle i stiftelsen kunne forstå, jobbe ut fra og kommunisere. På dette tidspunktet var jeg student igjen og hadde fullført eksamen i innholdsmarkedsføring, hvor strategiarbeid og merkevarebygging var i fokus. Det viste seg å være perfekt timing og skulle komme godt med videre.

Hva skjer når man stiller de riktige spørsmålene?
Etter vår første bedriftskveld og under planleggingen av klima- og energikonferansen med tema Net Zero, tok Marie over som daglig leder og inviterte meg inn i ledelsen som kreativ leder. Det ble et avgjørende øyeblikk – både for meg og stiftelsen.

Tankekart med innspill fra stiftelsens medlemmer fra allmøte, høsten 2023.

Da konferansen var gjennomført og inntrykkene bearbeidet, samlet stiftelsen seg til allmøte hvor spørsmålene som hadde ligget i luften en god stund ble stilt høyt:
- Hvem er vi egentlig?
- Hva ønsker vi å oppnå?
- Hvordan?
- Hvem er vi til for?
- Hva står vi for?

Alle innspill ble notert, tankekart ble tegnet, idéer skissert og setninger formulert. Etter flere runder ble vi enige om akkurat hva Om i Morgen skulle være og hvilken setning vi skulle beskrive vårt arbeid med. Det var i denne prosessen jeg virkelig innså hvor mye av min varierte kompetanse jeg fikk brukt. Jeg oppdaget også hvor gøy grunnleggende strategiarbeid er og hvor mye jeg liker å stille spørsmål som oppmuntrer kreativ tenking og kan gi retning, skape klarhet og finne løsninger.

Akkurat hva vi kom frem til, kan du se her.

Høydepunkt: Å holde workshops med teamet og finne gode ideer og løsninger sammen.

Var så spent på tilbakemeldinger fra teamet da resultatet av stiftelsens rebrand ble lagt fram på allmøte januar 2024.

Hvordan skape visuell identitet?
Grunnmuren var lagt, strukturen var bygget og nå kunne vi rette fokus på visuell identitet. Hvordan skal Om i Morgen se ut? Hvordan kan vi visuelt kommunisere vår visjon, formål og verdier? Heldigvis hadde vi akkurat fått Sofie med på laget, med hennes kompetanse innen design og merkevare sto vi sterkere i prosessen med å rebrande stiftelsen visuelt.

Når året nærmet seg slutten var vi et lite team som gikk gjennom og evaluerte alt av tidligere visuelt materiale. Vi diskuterte hva som funket, hva bør oppdateres og hva er unødvendig. Målet var å finne og skape det som visuelt skulle representere og formidle stiftelsen.

Etter et par arbeidsøkter og felles idemyldringer på nyåret satt Sofie i gang med utformingen av det grafiske. I denne perioden jobbet jeg nesten utelukkende med å finne gode løsninger for vår nye nettside. Først og fremst i baksystemet, oppsett og innhold, men etterhvert kunne jeg også designe nettsiden i tråd med de grafiske elementene Sofie hadde skapt. Resultatet ser du på akkurat nå, eller når du møter oss på stand, ser oss i sosiale medier og deltar på arrangementene våre.

Stiftelsen har nå en tydelig identitet med en gjenkjennelig stil som reflekterer hvem vi faktisk er. Den er et produkt av tverrfaglig samarbeid innad i stiftelsen og formidles i alt vi gjør. Helt i tråd med stiftelsens formål og verdier.

Slik ser vi ut når du møter oss på stand nå..

..eller deltar på arrangementene våre!

Så hvorfor engasjere seg?
Gjennom årene i Om i Morgen har jeg hatt muligheten til å utforske, prøve ut og bygge videre på kunnskapen jeg allerede hadde, gjennom praktisk arbeid. Jeg har blitt utfordret av andre og meg selv til å løse oppgaver som spenner fra smidig teknisk gjennomføring av lyd og bilde under konferansen, til implementering av visuell profil til blant annet plakater, roll-ups, merch og digitale flater. Jeg har dypere forståelse for hvordan man bygger en tydelig merkevare i praksis og hvordan kjernespørsmål bidrar til å skape klarhet i små og store sammenhenger, både personlig og profesjonelt.

Siste forberedelser til VMSOiM24: I samspill med naturen, høsten 2024.

I tillegg har jeg erfart hvordan det er å lede team, gjennomføre workshops og drive kreative prosesser fremover. Det har vært vanvittig gøy og inspirerende å oppleve hva engasjerte mennesker får til sammen, hvordan samarbeid løser komplekse utfordringer, og hvordan små ideer og initiativ kan vokse til noe mye større.

Stiftelsen har vært en arena hvor jeg har fått stort spillerom til å finne ut hva jeg er god på, hva jeg vil lære mer om og hvordan variert kompetanse kan brukes for å bidra til noe jeg har tro på. Nemlig at engasjement, tverrfaglig samarbeid og nysgjerrighet skaper handling, fremdrift og endring i riktig retning.

- Frida Levy Kuven

Neste
Neste

Marie Bu Jacobsens åremål går ut august 2025